0616091350 Instagram Whatsapp
Blog

Ballen in de lucht

Datum: 20-01-2019 Door: Steffie van den Broek balans, vorm visie, gezin
Datum: 20-01-2019 Door: Steffie van den Broek balans, vorm visie, gezin

Balans en rust in het gezin

Het is avond; de kindjes slapen en ik wil er graag bij kruipen. Voor ik naar bed ga zet ik beneden alle spullen voor het ontbijt klaar. Ik maak de tasjes in orde voor de kindjes en pak mijn tas in voor het werk. De volgende ochtend staan we precies op tijd op om de kinderen gevoed en verzorgd de deur uit te laten gaan. Manlief brengt de kids weg, zelf moet ik om 09.00 uur bij de dokter zijn. Het is inmiddels 08.45. Het ontbijt is nog niet opgeruimd en de pyjamaatjes slingeren nog in de kamer rond. Snel ren ik naar  boven; pyjama’s op bed. Snel naar beneden; ontbijtspullen in  de kast. Jas aan, tas om. Ik spring op de fiets. Scheur naar de dokter en stap 09.01 de praktijk binnen. Op tijd, soort van. En wie zei dat ik het niet onder controle had? Een paar uur later krijg ik wat foto’s van de gastouder doorgestuurd; het is mijn zoon die zijn verjaardagsfeestje viert. Ah KAK! Helemaal vergeten… hij viert zijn feestje. Gewoon totaal vergeten! 

Alle ballen in de lucht. Nou mooi niet dus. Ik ben gewoon het feestje van mijn zoon vergeten.. Oké, de pyjama’s liggen weer op de bedden.. woohoo. Eigenlijk schaam ik mij een beetje. Welke moeder vergeet nu het feestje van haar eigen kind?  Nou ik dus! Ik dacht dat ik met een strakke planning alles onder controle had. Maar het blijkt  dus van niet. De kindjes hadden gelukkig veel plezier met het zingen en mijn zoon met het uitpakken van zijn eerste verjaardagscadeau. Maar toch. 

Hart versus hoofd

Ik kan het mijzelf nu kwalijk nemen dat ik het ben vergeten. Ik kan mij schuldig voelen en proberen de volgende keer nog beter overal aan te denken. Dit wil mijn hoofd. Of ik sta even stil en luister naar mijn hart. Ik heb mijn max bereikt en mijn hart roept: stop! Deze situatie zette mij weer even stil en maakte mij bewust dat ik perfectie aan het nastreven was. En daar was het signaal van mijn hart. Schijnbaar wilde ik te veel ballen in de lucht houden. Dus tijd om stil te staan, om keuzes te maken die bijdragen aan dat wat wij in het gezin het belangrijkste vinden en om weg te doen wat daar niet aan bijdraagt. 

Ik luister graag naar mijn hart. Mijn hart heeft het beste met mij voor. Mijn hart vertelt of ik doe wat bij mij past. Een gezin in balans heeft ouders waarbij het hart en het hoofd met elkaar in balans zijn. Ze kunnen luisteren naar wat het hart heeft te vertellen, maar gebruiken het hoofd om niet enkel  door gevoel geleid te worden. Dit alles begint  bij een duidelijke visie voor je gezin. 

Visie om balans te bewaren

Een duidelijke visie en het stellen van prioriteiten dragen bij aan balans en vrede in het gezin, ook in  drukkere of moeilijke tijden. Wanneer dit niet duidelijk is, en je je niet bewust bent van de taken en acties die horen bij die visie en jouw prioritenten, zul je eerder de verkeerde weg inslaan. De weg die jou van je prioriteiten afleidt. Er komen uitdagingen op je pad, of juist hele mooie nieuwe kansen. Het is dán juist belangrijk precies te weten waar je voor staat. Soms heb je het idee dat je op de goede weg zit. Zoals ik dit die ochtend echt dacht! Het bleek dat ik niet de juiste volgorde van prioriteiten stelde. 

Ik deed die ochtend denk ik wel 3-4 acties die bijdroegen aan de prioriteit van een goed lopend huishouden. Dit vind ik heel belangrijk. Een goede planning en opgeruimd huis draagt bij aan balans. Maar de belangrijkere prioriteit, ‘mijn volle aandacht voor de kinderen’, kreeg minder aandacht wat er toe leidde dat ik het feestje vergat. Het zit hem in twee dingen: keuzes durven maken om te gaan voor enkel dat wat bijdraagt aan je prioriteiten én regelmatig stilstaan bij jouw visie en volgorde van prioriteiten om te kijken of je nog op de goede weg zit. Dit zal niet altijd goed gaan, geef jezelf en je gezin dan genade. Genade draagt bij aan vrede in je huis, los laten en opnieuw proberen. Het draagt bij aan die balans die je zoekt. Met genade, is de balans dichterbij. 

Nu jij

Nu jij, luister naar je hart. Hoe vaak sta je stil bij de visie die je hebt voor je gezin? Ben je druk bezig om alle ballen hoog te houden? Probeer je krampachtig de controle te houden of heb je een genadevolle balans gevonden? Welke keuzes moet jij maken ten opzichte van de prioriteiten die je hebt gesteld?  

Lieve papa’s en mama’s, als je alle ballen in de lucht hebt betekent dit niet altijd een gezonde balans en rust. Ik hoop dat je wat ballen durft weg te gooien en een eenvoudige genadevolle houding kan aannemen die bij jouw visie voor het gezin past. Ik weet dat ik dit  keer op keer weer nodig heb! 

Wil jij ook meer balans en rust in het gezin maar heb je net iets meer hulp nodig? Ik help je graag. Neem hier contact op met mij