0616091350 Instagram Whatsapp
Blog

Creatief opvoeden

Datum: 20-02-2019 Door: Steffie van den Broek Flow, visie, gezin
Datum: 20-02-2019 Door: Steffie van den Broek Flow, visie, gezin

In de flow van het gezin

Mijn favoriete moment van gezin zijn is het moment na het avond eten. Helemaal als ze iets hebben binnen gekregen. Na het avond eten krijgen de kinderen een opleving en is er gezellig ‘leven in de brouwerij’. De jongste wordt om de één of andere redenen enorm happy van dit moment en hij neemt onze oudste hier vrolijk in mee. Mijn man en ik zitten op de grond naast de kinderen en laten de vrolijkheid over ons heen komen. Eigenlijk zijn we moe zo aan het einde van de dag. Maar kiezen bewust om onze ‘laatste’ energie in dit moment te stoppen. Geen telefoons, alleen wij de kids en een stoeipartijtje. We zitten allemaal in de flow van gezin zijn. 

De kracht van flow 

Helemaal op gaan in het gezinsleven, in de taak van het ouderschap. Dit is flow. Flow is een toestand waarin je als mens raakt wanneer je helemaal op gaat in je taak. Mihaly (met de lange achternaam) schreef hier een studie over; ‘De psychologie van de optimale ervaring’ (Csikszentmihalyi, 1999). (De man van de uitspraak: ‘just go with the flow!’ weet je wel?). Hij omschreef flow als volgt: ‘… genot, creativiteit, het proces van totale betrokkenheid bij het leven’. In mijn ogen is gezin zijn dit; ‘een proces van totale betrokkenheid bij het leven’. Hoe mooi omschreven. Ik denk dat het vormen van een gezin één van dé manieren is om zo optimaal mogelijk bij het leven betrokken te zijn. Er zijn veel verschillende  manieren om in ‘flow’ terecht te komen. Maar gezin zijn biedt jou elke dag, elke keer opnieuw die kans aan. 

Wanneer je terecht komt in een flow kun je optimaal genieten van dat waar je mee bezig bent. Je kent allemaal vast wel een moment dat je zo op ging in iets dat je totaal de tijd en je zorgen vergat. Eigenlijk bestaat er op dat moment even geen verleden of toekomst, alleen het hier en nu. Je gaat er totaal in op zonder aan iets anders te denken of afgeleid te worden. Deze momenten met het gezin zijn kostbaar. Herken je ze? Dit vormt je, je leert en groeit er van en bovenal geniet je van elkaar. 

In de drukke wereld waarin we leven blijft altijd alles draaien en gaan. Er is geen moment rust, als je die niet zelf pakt! De kracht van flow haalt jou uit dit drukke leven. Het plaatst je, in het moment, het gezin en met elkaar. Je komt tot rust, geniet en tegelijk word je uitgedaagd te groeien. Dit creatieve proces vraagt van jou een creatieve manier van opvoeden. Dit kan zelfs in de alledaagse taken. Dit wordt microflow genoemd. Ben je in de flow van gezin zijn dan ga je op een creatieve wijze, met focus en toewijding de opvoeding aan. 

Stroom met het gezin mee

Om jouw gezin te gaan leiden vanuit jouw kracht heb je flow nodig. Flow is een proces, je stroomt en staat niet stil. Je ervaart een gevoel van controle, minder zorgen, de tijd vliegt voorbij en je hebt een focus. Het voelt plezierig, helder en goed voorbereid. Om mee te gaan stromen met het gezin en zijn activiteiten is het belangrijk te voldoen aan enkele voorwaarden. Een voorbeeld: 

Avond eten

1. Je weet wat je wilt doen. 

Samen avond eten.  

2. Je weet hoe je het wilt doen. 

Aan tafel, ieder op zijn plek, met borden, om 17.30 uur etc. 

3. Je weet waar je goed in bent. 

Je kunt goed koken, tafel gezellig aankleden, kinderen erbij betrekken, etc. 

4. Je weet waar je heen moet. 

In een restaurant, bij opa en oma of thuis? 

5. Het vormt een uitdaging voor je. 

Gezellig aan tafel zitten, iedereen ook echt laten eten (of de uitdaging om los te laten wat iedereen kiest wel of niet te eten.  etc. Grote uitdaging toch?

6. Het vraagt een (grote) kundigheid van je. 

Hoe bereik je een ontspannen eetmoment? Hier zet je je vaardigheden en kwaliteiten voor in. 

7. Je bent vrij van afleiding. 

Geen telefoons, ipad of andere dingen aan tafel, focus op elkaar en het eten. 

Samengevat zijn er drie manieren om in flow terecht te komen. 

• Kies duidelijke concrete doelen. ‘Ik ga zwemmen met de kinderen, we gaan samen de was vouwen, vanavond is het ‘datenight’, we gaan boodschappen doen.’  

• Kies een doel dat niet te moeilijk is maar ook niet te makkelijk. Wel haalbaar maar net een tikkeltje boven ons kunnen of boven wat de kinderen kunnen. 

• Concentreer je op één taak tegelijk. Schuif andere to-do’s en gedachten dus aan de kant; geef alle aandacht aan die ene (lastige) situatie, taak of activiteit. 

Flow is een keuze 

Soms lijkt het gezin te druk, vermoeiend, ingewikkeld om samen in de flow te komen. Toch geloof ik dat het een keuze is om in het hier en nu te leven en je focus te leggen op één ding tegelijk. Werkt het niet om met het gezin in de flow te komen kijk dan eens naar het volgende. Is de taak te makkelijk of te moeilijk? Wanneer de uitdaging die voor je ligt te makkelijk is dan ga je je vervelen. Gaat het onze kennis of zijn te boven, krijg je te maken met angst. Dit weerhoudt je ervan om in de flow te komen. Pas het niveau aan of als je er niet uit komt, schakel dan eens hulp in van buitenaf. Je hoeft het niet allemaal alleen te kunnen. De kijk van een ander op jouw situatie kan je een duw in de goede richting geven. 

Nou een heel verhaal over flow dus. Ik denk dat ik een boek zou kunnen schrijven! Maar ik hou het hierbij . Ik hoop dat het je mag helpen om te gaan stromen met je gezin en zo optimaal van elkaar te gaan genieten. Just go with the flow, babe! Je kunt het.

Join the community op facebook 'Creatief opvoeden' voor meer tips van mij en andere moeders.