0616091350 Instagram Whatsapp
Blog

Goed of slecht, wie zal het zeggen?

Datum: 22-11-2018 Door: Steffie van den Broek opvoedingsuitdaging gezin
Datum: 22-11-2018 Door: Steffie van den Broek opvoedingsuitdaging gezin

Een andere manier van kijken naar je (gezins-) situatie

Vier jaar geleden: ‘De telefoon gaat, in spanning neemt mijn man op. Het is de woningstichting met het nieuws of we de woning krijgen met of zonder een vernieuwde keuken. We zijn hard op zoek naar een gezinswoning voor ons toekomstige gezinnetje. Over 3 maanden verwachten we ons eerste kindje. In het appartement waar wij nu wonen mogen geen kinderen wonen (geen grap, staat echt in het contract!). Om eerlijk te zijn, de woning is heel vies, een nieuwe keuken is echt een must. Wanneer de woningbouwstichting de keuken niet vervangt gaan wij niet akkoord. Maar goed, terug naar dat telefoontje; helaas, geen nieuwe keuken.. Goed of slecht nieuws, wie zal het zeggen?’ 

De vraag is eigenlijk; is het belangrijk dat je de situaties die zich voordoen bestempelt met goed of slecht? Dat wat jou, je gezin of je kinderen overkomt in een hokje plaatsen van goed of slecht, wat levert dit op? Hier heb ik een mooi verhaal over. 

De boer en zijn paard 

‘Een oude boer en zijn mooie hengst winnen een prijs bij een paardenshow, het is groot nieuws. Zijn buurman belt aan om hem te feliciteren, maar de oude boer zegt: ‘Goed of slecht, wie zal het zeggen?’

De volgende dag komt er een dief en hij steelt het waardevolle dier van de oude boer. Zijn buurman komt om zijn medelijden te tonen, maar de oude boer antwoord met: ‘Goed of slecht, wie zal het zeggen?’

Een paar dagen later ontsnapt de sterke hengst bij de dieven en hij sluit zich aan bij een kudde wilde paarden, die hij terug leid naar de boerderij van de oude boer. De buurman komt langs om te delen in de vreugde van de oude boer, maar hij zegt: ‘Goed of slecht, wie zal het zeggen?’

De volgende dag, terwijl hij één wild paard probeert te temmen, wordt de zoon van de boer van het paard gegooid en hij verbrijzeld zijn been. De buurman belt aan om het verdriet van de oude boer te delen. Maar de instelling van de oude boer blijft hetzelfde.

De week erop komt het leger  langs en verplicht alle jonge mannen om mee te vechten in de oorlog. Maar de zoon van de oude boer nemen zij niet mee omdat hij niet kan lopen. De buurman denkt bij zichzelf; ‘Goed of slecht, wie zal het zeggen?’

Dit verhaal betekent voor mij dat het plaatsen van je situatie in een hokje van goed of slecht geen meerwaarde heeft nog een voorspelling is voor wat de toekomst brengt. Betekent dit dat je nooit  meer blij mag zijn over goede dingen die je overkomen of verdrietig en boos over slechte dingen? Nee, dat zeker niet! Ik denk dat het een manier van kijken is naar de situatie die ruimte geeft voor het moment zelf, maar niet bepalend voor wat het kan gaan worden. Je gaat de situatie open aan. Het maakt je los van oordeel en verwachting. Dit geeft vrijheid aan de situatie om te ontwikkelen op zijn manier. En om je niet druk te maken over wat anderen van de situatie vinden of wat zij verwachten dat jij er van vindt. 

Mijn opvoedsituatie; ‘Goed of slecht, wie zal het zeggen?’

De ontwikkeling van je  kinderen, het gezinsleven en jouw eigen plek in het gezin leveren constant fijne en minder fijne situaties op. De kunst is om de situatie te laten ‘zijn’, te nemen zoals hij komt en hem los te laten. Wanneer je blijft vast houden aan de situatie zoals hij gekomen is beperk je de mogelijkheden die zich kunnen voordoen.  

Voorbeeld: je kindje heeft een beperking waarvan de dokter aangeeft dat ze nooit zal leren praten. Je kunt dit aannemen als slecht nieuws. Dit is natuurlijk niet wat je voor je kind wenst. Maar daarna kun je twee dingen kiezen. Focussen op het slechte nieuws, en het in dit hokje houden of de keuze tussen goed en slecht los laten en zien wat  jouw kind in de toekomst gaat doen. Wellicht praat het nooit maar communiceert het op een bijzondere eigen wijze. Of leert hij uiteindelijk wel om te praten.

Los laten dus. Zo makkelijk gezegd. Vooral als je middenin een lastige situatie zit. Jouw gedachten en de gedachten van anderen kunnen in de weg staan om de vraag tussen goed en slecht los te laten. Door de focus te verplaatsen naar de situatie zoals hij is, niets meer en niets minder, neem je afstand van goed of slecht. Ik denk dat het hierbij belangrijk is dat je een duidelijke basis hebt waarop het gezin staat. Jullie visie en gezinsidentiteit is bepalend hoe je omgaat met de situatie. Los van goed of slecht. Want wie bepaalt hoe je hoort om te gaan met de situatie? Het omarmen van de situatie vanuit jouw visie maakt dat je jouw tijd, gedachten en energie kunt geven aan je kind en het gezin. 

Los van oordeel 

Kenmerkend voor ons Nederlanders is wel dat we overal een mening over hebben. De opvoedingssituaties die je op je pad krijgt of hoe jij er mee omgaat kan door de één geprezen worden terwijl de ander het als slecht bestempelt. In het geval met de oude boer; er is altijd wel een buurman die voor jou bepaalt dat je blij of verdrietig hoort te zijn. Natuurlijk is het fijn als mensen meeleven. We hebben elkaars steun zelfs hard nodig! Maar de mening van anderen hoeft niet bepalend te zijn in hoe jij de situatie aangaat. 

Dus mijn vraag aan jou is; wat betekent dit voor jou?  Ga je de situaties in het gezin en de opvoeding open aan? Kun jij een tegenslag of slecht nieuws weer loslaten en de toekomst open aan gaan? Naar mijn idee biedt het veel meer kansen en vrijheid. Focus op wat er werkelijk toe doet. 

Dan komen we nog even terug op de ‘woningbouwstichting en een nieuwe keuken’ situatie. Twee weken later werden wij opgebeld. Na ons waren er nog meerdere stellen komen kijken, niemand wilde het huis huren. Of wij, als ze de keuken én de badkamer zouden vernieuwen,  nog geïnteresseerd waren. Nu wonen we er al weer vier jaar.. Goed of slecht, wie zal het zeggen? 

 

Wil je samen nadenken over dit onderwerp of kun je hulp gebruiken bij een lastige opvoedingssituatie? Neem hier contact op met mij