0616091350 Instagram Whatsapp
Blog

Kind met kwaliteit

Datum: 01-04-2019 Door: Steffie van den Broek creatief opvoeden, kind
Datum: 01-04-2019 Door: Steffie van den Broek creatief opvoeden, kind

Hoe het kind de ouder opvoed

We staan bij de kassa en de mevrouw achter de balie vraagt  aan Moppie: ‘Wil je een snoepje?’ Ze krijgt een grote glimlach en knikt ja. Ze kiest een snoepje uit en zegt netjes: ‘Dankjewel’. Mijn hart maakt een sprongetje en denk: ‘Kijk mijn kind eens netjes dankjewel zeggen! Dat heb  ik haar goed geleerd. Die opvoeding gaat ons best af, ziet u dat mevrouw?!’. We lopen naar buiten en ik zet Moppie op de fiets. Ik zie dat ze haar snoepje nog niet heeft opgegeten. Ik vraag haar waarom niet. En ze zegt: ‘ Ik ga hem bewaren voor papa. Dan kan hij hem ook zien’. Ik geef aan dat dit nog wel heel lang duurt. Hij komt pas over een paar uur thuis en ik vind het zielig om haar zo lang te laten wachten. Maar nee, ze is vast beraden. Dit wil ze delen en niet nu meteen opeten! ‘Oke, wacht maar tot je thuis ziet dat papa er niet is, denk ik nog..’ Om 17.00 uur komt papa thuis. Moppie  vliegt op ‘m af en zegt: ‘Kijk pap! Mijn snoepje, die  heb ik gekregen en bewaard voor jou!’. Wat?! Het is haar echt gelukt. Pff.. knap kind, petje af. Daar kan ik echt nog  zoveel van leren.. 

Als ouder denk ik vaak dat ik het kind opvoedt. Maar eigenlijk kom ik tot de conclusie dat dit te kort doet aan wat de band tussen ouder en kind is. Opvoeder.. nee. Dat klopt gewoon niet. Ik mag haar dingen leren, leren over het leven. Ik mag haar voorbeeld zijn. Maar het mooie is dat het  ook andersom werkt. Zij voedt mij ook op, soort van. Ouder en kind leren van elkaar, groeien  met elkaar. We ontdekken samen hoe het  leven in elkaar zit en zijn voor elkaar een voorbeeld. Ik met mijn kwaliteiten en zeker ook zij met haar kwaliteiten. 

Kracht van het kind

In ons gezin proberen we bewust stil te staan bij elkaars kwaliteiten. De focus op de sterke kant van een ieder in ons gezin maakt ons samen sterker. We zetten bewust de kwaliteiten van elkaar in. Als ik niet lekker in mijn vel zit weet ik precies bij wie ik voor wat terecht kan. Moppie van 4 heeft een groot liefdevol hart. Ze heeft de kwaliteit om je het gevoel te geven dat ze je echt ziet en er voor je is door te knuffelen en bij je op schoot te kruipen. Muppie van 1 haalt je zo uit de verdrietige bui, hij maakt je aan het dansen en lachen. Mijn man, die is enorm geduldig, vergevingsgezind en rustig. Bij hem kan ik mijn boosheid laten gaan, en daarna er rustig over praten. Mijn kwaliteit is dat ik goed kan inleven en zorgzaam ben. Willen ze begrip en zorg dan komen ze bij mij. 

Ik sta er elke keer van te kijken hoe mooi en uniek het gezin is en hoe het bij een ieder weer anders werkt. Zo zit ons gezin in elkaar. Maar bij de buurvrouw, mijn beste vriendin of de moeder van huppeldepup werkt het totaal anders! Dit is ook waarom geen enkel gezin, opvoeding  of levensstijl met elkaar vergeleken kan worden. Je kunt overeenkomsten hebben, zelfde uitgangspunten. Maar de uitwerking zal overal anders zijn. In  elk gezin is de dynamiek totaal anders. Elk gezin functioneert  anders. Omdat elke persoon anders is en zijn eigen verhaal met zich meedraagt. Dit feit aannemen en focus legen op jouw gezin en zijn kracht brengt vrede en vreugde in  het eigen gezinsleven. Ondanks jullie opvoedingsuitdagingen, lastige situaties en strijdpunten. Jullie zijn mooi samen en vullen elkaar aan. Jullie hebben elkaar en jullie harten zijn met elkaar verbonden. Dit  is het mooiste en belangrijkste om voor ogen  te houden.  

Gelijk

Het kind voedt dus de ouder op, net zoveel als de ouder het kind. Niet omdat we gelijk staan en het hun taak is om ons te onderwijzen. Maar het is net zo min onze taak hen te onderwijzen wanneer ze hun eigen wijsheid uitdragen. Zij hebben ons zoveel te geven en te zeggen. Het is aan ons, ouders, of we er open voor staan dit te ontvangen en te accepteren. Onze ervaring is dat vanaf het eerste moment dat we hier voor open stonden we zelf begonnen te groeien. Het feit dat moppie uit zichzelf, want geloof mij dit heeft ze niet van ons geleerd, haar snoepje een hele dag bewaart en deelt was een les zoveel mooier dan het ‘dankjewel’ zeggen tegen de mevrouw. Ik bewonder haar om haar  kwaliteiten, zoals zij ons bewondert om die van ons. Ik sta er voor  open om van haar te leren. Ook als het een pijnlijke confrontatie is.  Als het niet langer mijn wil is. We zoeken samen naar de manier die bij  ons past. Met vallen en opstaan hoor! Dat dan wel. 

Sta jij stil bij de kracht van jullie gezin? 

Liefs Steffie